Kirjoittaja
Nuutti Lehtikuja
26.7.2021 — Jatkuvatoiminen mikrobiologinen mittaaminen on monissa vesiprosesseissa vielä utopiaa, mutta laitetekniikka kehittyy harppauksin ja uusia sovelluskohteita löytyy laajalti eri teollisuudenaloilta. Diplomityöntekijämme Rasmus Jansson tutkii vuoden 2021 aikana jatkuvatoimisen ATP-mittauksen mahdollisuuksia vesijärjestelmien seurannassa
Teollisuuden Vesi on käyttänyt jo useamman vuoden solunsisäisen adenosiinitrifosfaatin (cATP) mittausta vesijärjestelmien parannuskohteiden etsintään ja erilaisten ongelmatilanteiden selvittämiseen. Nopeana menetelmänä ATP-mittaus https://youtu.be/cgCySwAHNR8 tarjoaa tuiki tärkeää ajantasaista tietoa päätöksenteon tueksi. Olemme soveltaneet menetelmää menestyksekkäästi mm. riskikohteiden kartoitukseen, näytepisteiden haarukointiin, talousvesiverkostojen saneeraustöiden seurantaan sekä shokkikloorausten tehon todentamiseen. Kokonaisbakteeritasoa seuraava cATP:n määrä ei itsessään kerro spesifisti eri bakteerilajien esiintymisestä, mutta usein jo nopea tieto kokonaisbakteeritasosta tai sen muutoksesta auttaa valitsemaan oikeita toimenpiteitä oikea-aikaisesti. Olemme todentaneet omissa vertailumittauksissamme, että cATP-tulokset ovat lähes poikkeuksetta suoraan verrannollisia tarkemmilla DNA-pohjaisilla menetelmillä mitattuihin kokonaisbakteerien tasoihin.
ATP-mittauksen eräänä heikkoutena on toistaiseksi ollut automatisaation puute. Säännöllistä seurantaa vaativissa prosesseissa näytteiden ottaminen ja analysointi on vaatinut käsityötä ja helppoudestaan huolimatta kattavan aikaresoluution saavuttaminen dynaamisissa prosesseissa on ongelmallista. Nyt tarkoituksena on kuitenkin ottaa käsikäyttöisen ATP-mittauksen rinnalle myös jatkuvatoiminen analysointi, joka mahdollistaa kiinnostavien kohteiden pitempiaikaisen seurannan. Potentiaalisia sovelluskohteita ovat mm. veden laadun varmennus, mikrobiologian hallintaan käytettävien menetelmien ohjaus (ml. biosidien annostelu) sekä erilaisten prosessivesien kierrättämiseen liittyvän riskin hallinta. Jatkuvatoimista näytteenottoa, käsin tehtäviä mittauksia ja prosessin säätöön liittyviä toimenpiteitä yhdistämällä on mahdollista saavuttaa erittäin hyvä prosessin mikrobiologisen hallinnan taso. Vanha viisaus pätee edelleen – ”voit hallita vain sitä mitä voit mitata”.
Ensimmäisiä koekohteita etsitään parhaillaan! Mikäli jatkuvatoiminen prosessin mikrobiologisen tilan seuranta kiinnostaa, niin ole rohkeasti yhteydessä. Sovelluskohteen mielekkyyttä on mahdollista tarkastella varsin kohtuullisin kustannuksin alkuvaiheessa alustavalla kertanäytteenotolla.