Kirjoittaja
Maija Vidqvist

16.4.2019 — Uudet vedenkäsittelytekniikat tuovat mieleen tekoälyn, digitalisaation, uudet kemikaalit, kiertotalouden, nollapäästön, metallien talteenoton, paremmat materiaalit ja suuret markkinat tulevaisuudessa. Mitä uusi vedenkäsittelytekniikka on käytännössä? Mitä haasteita on tullut vastaan? Mihin ongelmiin voimme odottaa ratkaisua?

Tervetuloa tämänvuotiseen laivaseminaariimme 6.-7.6.2019! Tänä vuonna keräämme seminaariin katsauksen vedenkäsittelyn uusista puhdistus- sekä mittaustekniikoista!

Kemiallinen saostus, ioninvaihtotekniikka, aktiivihiilisuodatus, aktiivilietelaitos, sakeutus, käänteisosmoosi, hiekkasuodatus ja selkeytys tai flotaatio eivät ole vielä historiaa. Nämä jo kymmeniä tai osittain jo satojakin vuosia sitten käyttöön otetut tekniikat puoltavat monessa kohteessa yhä paikkansa, mutta niillä ei ratkaista kiertotalouden tai biotalouden vaatimuksia. Maailma muuttuu nyt nopeasti ja olen ilolla seurannut nuorison ympäri maailmaa seuraavan ruotsalaisen Greta Thunbergin jälkiä osoittamalla mieltään kaduilla vaatien nopeampia toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. He vaativat, että nykyisten sukupolvien tulee katsoa pidemmälle, mitä jää seuraaville sukupolville, kulutuksen ja ympäristövaikutusten on vähennyttävä radikaalisti tulevina vuosina. Avainasemassa on osata yhdistää kokemus vanhasta uuteen. Uskallettava ajatella muitakin vaihtoehtoja.

Teollisuuden Vesi Oy on yksi näistä ajattelijoista, edelläkävijöistä, kokeilijoista ja uuden tekniikan käyttöönottajista. Uuden tekniikan tuominen perinteiselle teollisuuden alalle ei ole helpoin tehtävä ja vedenkäsittely on yksi näistä, joissa käytetyt tekniikat muuttuvat hitaasti.

"Tämä ei ole ala, jolla pumppua vaihdetaan kuin puhelinta tai että kemiallisesta saostuksesta tulisi vuodessa neljä uutta versiota."

Muutoksia on ilmassa tälläkin alalla. Olen viimeisen vuoden aikana keskustellut useammankin kehittäjän kanssa ja tätä seminaaria olen suunnitellut jo muutamia vuosia. Nyt tuntuu olevan oikea hetki kutsua niin kehittäjät kuin uusia tekniikoita edustavat laitetoimittajat esittelemään omia tuotteitaan. Puhumme uusien tekniikoiden kohtaamista ongelmista, niiden skaalaamisen vaikeudesta täyteen mittakaavaan, niiden mahdollisuuksista tarttua yhteen ongelmaan ja olla vain pieni osa koko laitosta, mutta niiden mahdottomuudesta ratkaista koko laitoksen vesiongelmia tai kansainvälisyyden tarvitsemista referensseistä. Seminaarissa pääsemme askeleen eteenpäin, mitä jo nyt pystymme tekemään ja mikä kaipaa vielä lisäosaamista.

"Matka laboratorion pöydältä täyteen mittakaavaan on usein pidempi kuin voimme ajatella."

Me suunnittelijat, käyttäjät ja kokeilijat sekä pilotoijat olemme avainasemassa loppuasiakkaiden ohella. Jotta voimme viedä asioita eteenpäin, meidän on tunnettava tekniikat ja laitteet, niiden ominaisuudet, sähkön käyttö, kemikaalien kulutus sekä lopputuotteet ennen kuin voimme ottaa menetelmät suunnitteluun mukaan. Syvään ymmärrykseen uusista tekniikoista ei auta lyhyet pitchaus-puheenvuorot vaan meidän keskityttävä uusien laitteiden ja kemikaalien toimintaan tarkemmin. Tästä on kyse tämän kertaisessa seminaarissamme!

Seminaarin aiheet ovat :

Torstai 6.6.2019

klo 9.00 Seminaarin avaus ja esittäytyminen, Teollisuuden Vesi Oy, Maija Vidqvist

klo 9.30 Veden alkuaineanalytiikkaa reaaliajassa - ennennäkemätöntä mittausteknologiaa ja tietoa vedestä, Sensmet Oy, Toni Laurila, Hallituksen puheenjohtaja.

Sensmet Oy on kehittänyt aivan uudenlaisen analysaattorin alkuaineiden reaaliaikaiseen mittaamiseen vedestä. Sensmetin µDOES(TM) -mittausteknologia (Micro-discharge Optical Emission Spectroscopy) pohjautuu suoraan vesinäytteessä synnytettävään mikro-plasmaan ja vesinäytteessä syntyvän valon analysointiin. µDOES(TM) -vesianalysaattori on täysin automaattinen ja tulokset siirtyvät reaaliajassa pilvipalveluun tai käyttäjän tietojärjestelmään, joista käyttäjä näkee luotettavat, SI-jäljitettävät alkuainepitoisuustulokset reaaliajassa. Esitelmässä näytetään sovellusesimerkkejä Sensmetin alkuaineanalysaattorin käyttökohteista niin prosessiteollisuudessa kuin luonnonvesimittauksissa.

klo 10.10 TAUKO

klo 10.40 EU-hanke ITERAMS: suljettujen vesikiertojen ja sivuvirtojen hyödyntämisen mahdollisuudet ja haasteet kestävässä kaivostoiminnassa, VTT, Marja Salo, Research Scientist.

klo 11.20 Metallien talteenotto biomateriaaleilla kylmistä kaivosvesistä, Oulun Yliopisto, Jani Kangas, Post-doctoral Researcher.

klo 12.00 LOUNAS

klo 13.00 ”Veden loppu” – uutta vettä uusilla teknologioilla, Sansox Oy, Mikael Seppälä, Toimitusjohtaja.

klo 13.45 TAUKO

klo 14.15 Metallit selektiivisesti talteen 3D-tulostetuilla suodattimilla, Jyväskylän Yliopisto, Ari Väisänen, Dosentti.

klo 15.00 Kasvua kansainvälisiltä markkinoilta? Matkanne alkaa tästä! Palava Global Oy, Salla Hänninen, Toimitusjohtaja

klo 15.45 Päivän päätös, Teollisuuden Vesi Oy, Maija Vidqvist

klo 17.00 - 20.00 s/s Turso risteily ja iltapalaa

Perjantai 7.6.2019

klo 9.00 Metsäteollisuuden jätevedet - COD-, BOD-, typpi- ja fosforikuorma - mikä on realistinen päästötaso?, Toihan Oy, Sakari Toivakainen, Chief Technology Officer

klo 9.45 Tehdään vettä auringolla. Parannetaan maailmaa, Solar Water Solutions, Antti Pohjola, Hallituksen jäsen.

klo 10.30 TAUKO

klo 11.00 Ei enää oletuksia vaan mittatarkkaa tietoa vesijohtojen teknisestä kunnosta, Aquapriori, Harri Rautio, Toimitusjohtaja.

klo 12.00 LOUNAS

klo 13.00 Kylmäplasma puhdistaa vettä energiatehokkaasti ilman kemikaaleja, Flowrox Oy, Petri Ajo, Tuotelinjapäällikkö.

klo 13.45 TAUKO

klo 14.15 Kommenttipuheenvuorot

klo 15.30 Seminaarin päätös, Teollisuuden Vesi Oy, Maija Vidqvist

Seminaarin pitopaikka on Hotelli Haven, Helsinki. Aikataulu varmistetaan kaikkien luentojen varmistuttua huhtikuun alussa.

Seminaarin hinta on muille kuin esitelmöitsijöille 760 € (alv 0 %). Saman organisaation muille tulijoille 660 € (alv 0 %). Ilmoittautua voi jo Eevamarialle spostitse.

Oikein paljon tervetuloa!

Maija Vidqvist

Suosituimmat kirjoitukset

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

18.10.2016 — Teollisuuden Veden mikrobiologian asiantuntija Minna Pihlajakuja osallistui ”Recent Advances in Microbial Control, RAMC” -konferenssiin Kaliforniassa lokakuussa. Pyysimme Minnaa kertomaan konferenssin aiheista.

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

12.12.2016 — Kaukolämmön tuotantoon uutta tekniikkaa ensimmäistä kertaa Suomessa – Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä.

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

22.11.2016 — Haemme diplomityöntekijää työnimellä ”Teollisuusjätevesien kemiallinen käsittely – saostuskemikaalit ja annostelujen säätö”. Työssä paneudut eri kemikaalien toimintaan, niiden säätöön sekä tulevan ja lähtevän veden laadun seurantaan.

Huipputekniikkaa Intiassa

Huipputekniikkaa Intiassa

22.9.2016 — Hieno Intian matkaviikko on nyt ohi. Matka kuului Beam-projektissa (Business with Impact 2014-2019) Tekesin osittain rahoittamaan hankkeeseen mikrobiologisen mittauksien kehittämiseksi juomavedelle ja yhteyksien luomiseksi Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Suomesta on mukana hankkeessa myös mm. Aalto-yliopisto.

Tämähän on kuin olympialaisissa!

Tämähän on kuin olympialaisissa!

15.6.2016 — Seminaarit ovat pitkään toimineet Teollisuuden Vedessä niinä huolettomina hetkinä käytännön projektien keskellä, että emme osaa olla ilman niitä.

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

15.5.2017 — Teollisuuden Veden kolme työntekijää opintomatkalla Palestiinassa. Miten pk-yritys voi olla kansainvälinen? Mitä sen pitää ymmärtää kansainvälisestä vedenkäsittelystä ja millaisia kysymyksiä tulee vastaan? Mitä osaamista maailmalla tarvitaan? Tämän artikkelin myötä pääset mukaan matkalle, joka ei ainakaan vähentänyt kysymyksiä ja jonka aikana veden arvostus kasvoi kohisten! Tervetuloa mukaan!