Teollisuuden Veden tutkijat Intiassa - raportti matkastamme Chennain miljoonakaupunkiin 15.-24.9.2017

Kirjoittaja
Anna Björkqvist

24.10.2017 — Teollisuuden Veden sarjassaan jo toinen vierailu Indian Institute of Technology Madrasissa toteutui onnistuneesti syyskuun loppupuolella. Matkamme liittyi BEAM -ohjelmaan (Business with Impact 2014-2019) kuuluvaan Tekesin rahoittamaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää mikrobiologisia mittauksia juomavedelle ja luoda yhteyksiä Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille.

Teollisuuden Veden sarjassaan jo toinen vierailu Indian Institute of Technology Madrasissa (IITM) toteutui onnistuneesti syyskuun loppupuolella. Matkamme liittyi BEAM -ohjelmaan (Business with Impact 2014-2019) kuuluvaan Tekesin rahoittamaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää mikrobiologisia mittauksia juomavedelle ja luoda yhteyksiä Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Matkadelegaatiomme koostui kahdesta Teollisuuden Veden ja kahdesta Aalto-yliopiston työntekijästä. Samoin kuin Teollisuuden Veden aiemmalla Intian-vierailulla, isäntänämme toimi IITM:n kemian laboratorion professori T. Pradeep ja hänen tutkimusryhmänsä.

Matkaohjelmaamme kuului näytteiden kerääminen lähialueelta ja lukuisat laboratoriovierailut. Ehdimme hieman myös vierailla Chennain turistinähtävyyksissä. Kaiken tämän mahdollistivat Pradeepin ryhmän mukavat jatko-opiskelijat, jotka auttoivat meitä näytepaikkojen valinnassa ja toimivat oppainamme koko viikon ajan.

Laboratoriovierailut herättivät meissä samanlaisia tuntemuksia kuin Maijassakin hänen reissullaan vuosi sitten - kaikenlaisten lukuisten mittauslaitteiden keskellä meni pää pyörälle. Lisäksi ryhmän opiskelijoiden omistautumista työlleen ei voinut kuin ihmetellä. Tutkimustyöhön syvennytään täysillä kaikkina viikonpäivinä, opiskelijoiden artikkeleita on hyväksytty arvostettuihin julkaisuihin ja monilla on nimissään tutkimustyön tuloksena syntyneitä patentteja.

Pääohjelmanumeromme oli vesinäytteiden kerääminen ja niiden suodattaminen qPCR-analyysiä varten. Tarkoituksenamme oli kerätä näytteitä pohjavesistä, pintavesistä, verkostovesistä ja puhdistetusta juomavedestä. Valtava kampusalue tarjosi tähän hyvät puitteet, sillä sen muurien sisäpuolelta löytyi monta näytteenottoon soveltuvaa kaivoa, opiskelijoille ja henkilökunnalle juomavettä tekeviä puhdistuslaitteita sekä pieni järvi. Kampusalue oli muutenkin mielenkiintoinen ympäristö suurine vanhoine puineen, peuroineen ja apinoineen. Näytteitä kerätessä täytyi pitää apinoita silmällä, etteivät ne varastaisi meiltä näytteenottovälineitä ja veisi niitä mukanaan. Vierailimme myös yliopiston omalla jätevedenpuhdistamolla, joka oli mielenkiintoinen esimerkki vesiviisaan kiertotalouden toteutumisesta käytännössä. Puhdistamo käsittelee kaikki kampuksella syntyneet jätevedet ja puhdistettu vesi käytetään uudelleen muun muassa vessavetenä.

Pradeepin tutkimusryhmän kanssa työskenteleminen oli mutkatonta ja projektimme eteni mukavasti matkaviikon aikana. Toivottavasti pääsemme tapaamaan intialaiset kollegamme taas pian uudelleen yhteistyön merkeissä.

Suosituimmat kirjoitukset

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

18.10.2016 — Teollisuuden Veden mikrobiologian asiantuntija Minna Pihlajakuja osallistui ”Recent Advances in Microbial Control, RAMC” -konferenssiin Kaliforniassa lokakuussa. Pyysimme Minnaa kertomaan konferenssin aiheista.

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

12.12.2016 — Kaukolämmön tuotantoon uutta tekniikkaa ensimmäistä kertaa Suomessa – Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä.

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

22.11.2016 — Haemme diplomityöntekijää työnimellä ”Teollisuusjätevesien kemiallinen käsittely – saostuskemikaalit ja annostelujen säätö”. Työssä paneudut eri kemikaalien toimintaan, niiden säätöön sekä tulevan ja lähtevän veden laadun seurantaan.

Huipputekniikkaa Intiassa

Huipputekniikkaa Intiassa

22.9.2016 — Hieno Intian matkaviikko on nyt ohi. Matka kuului Beam-projektissa (Business with Impact 2014-2019) Tekesin osittain rahoittamaan hankkeeseen mikrobiologisen mittauksien kehittämiseksi juomavedelle ja yhteyksien luomiseksi Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Suomesta on mukana hankkeessa myös mm. Aalto-yliopisto.

Tämähän on kuin olympialaisissa!

Tämähän on kuin olympialaisissa!

15.6.2016 — Seminaarit ovat pitkään toimineet Teollisuuden Vedessä niinä huolettomina hetkinä käytännön projektien keskellä, että emme osaa olla ilman niitä.

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

15.5.2017 — Teollisuuden Veden kolme työntekijää opintomatkalla Palestiinassa. Miten pk-yritys voi olla kansainvälinen? Mitä sen pitää ymmärtää kansainvälisestä vedenkäsittelystä ja millaisia kysymyksiä tulee vastaan? Mitä osaamista maailmalla tarvitaan? Tämän artikkelin myötä pääset mukaan matkalle, joka ei ainakaan vähentänyt kysymyksiä ja jonka aikana veden arvostus kasvoi kohisten! Tervetuloa mukaan!