Polkuni kesätyöntekijäksi Teollisuuden Vedelle

31.8.2021 — Saimme kesällä 2021 joukkoomme kesätyöntekijä Silja Pitkälän. Tässä jutussa Silja kertoo, millainen kokemus oli kesätyö Teollisuuden Vedellä.

Välillä kuulee tarinoita ihmisistä, joiden opiskelupolku on kulkenut tavanomaisesta poikkeavaa reittiä. Minä olen sellainen opiskelija. Olen Silja Pitkälä, 37-vuotias opiskelija ja teini-ikäisen pojan äiti. Opiskelen kemian tekniikkaa Aalto-yliopistossa. Olin jättänyt nuorempana koulut kesken ja lähtenyt työelämään. Tein erilaisia, lähinnä palvelualan töitä ja viihdyin hyvin monenlaisissa työpaikoissa.

Mielessäni kuitenkin usein pohdiskelin, mikä minusta tulee isona. Lähdin työn ohella jatkamaan kesken jääneitä lukio-opintoja aikuislukioon. Olin aina ollut kiinnostunut tekniikasta ja luonnontieteistä, ja lukio-opintojen aikana erityisesti kemia rupesi kiinnostamaan minua. Päädyin hakemaan opiskelupaikkaa Kemian tekniikan korkeakoulusta, vaikka en tuntenut alaa ollenkaan. Päästyäni sisään yliopistoon huomasin, että tämä on todella mielenkiintoinen ja monipuolinen ala.

Heti opintojeni ensimmäisenä syksynä Teollisuuden Veden Maija Vidqvist kävi pitämässä eräällä kurssilla luennon, jossa hän kertoi yrityksen toiminnasta kemian tekniikan ja veden puhdistuksen alalla. Kiinnostuin välittömästi. Pistin itselleni muistiin yrityksen nimen ja kävin välillä lukemassa uusimpia juttuja yrityksen nettisivuilta.

Heti ensimmäisenä opiskeluvuonna päätin hakea kesätöihin Teollisuuden Vedelle. Korona-pandemia oli juuri silloin alkanut ja maailma eli suuren epävarmuuden kourissa. Kesätyöpaikka TeVellä jäi minulle silloin vielä haaveeksi, mutta Maijan kanssa käydyt puhelinkeskustelut jättivät minulle kuitenkin sellaisen tunteen, että haen vielä uudestaan seuraavana kesänä.

Pandemia vaikutti toisen vuoden opiskeluihin niin, että opiskelin koko vuoden kotoa käsin. Kävin kampuksella vain kaksi kertaa. Kevätpuolella otin jälleen yhteyttä TeVelle kysyäkseni kesätyöpaikkaa. Suureksi ilokseni pääsin haastatteluun ja sain haaveilemani kesätyöpaikan.

Ensimmäiset pari viikkoa opiskelin paljon erilaisista vedenpuhdistuksen tekniikoista ja tutustuin Teollisuuden Veden toimintaan. Sain huomata, että yritys toimii monipuolisesti erilaisilla toimialoilla ja todella erilaisten projektien parissa. Välillä työskennellään kirjaimellisesti kädet likavesissä, välillä taas ollaan tekemisissä ultrapuhtaiden vesien parissa, ja kaikkea siltä väliltä ja vähän muualtakin. Asiantuntemus yrityksessä oli aistittavissa heti ensimmäisistä hetkistä lähtien.

Pääsin itse mukaan monenlaisiin työtehtäviin. Työskentelin paljon laboratoriossa, mikä oli tosi opettavaista ja antoi varmuutta laboratoriotyöskentelyyn. Kävin myös kerran kuussa huoltokäynnillä Lapissa asiakaskohteessa. Oli mielenkiintoista päästä näkemään työskentelyä kentälle. Huoltoreissujen jälkeen kirjoitin raportit kuntoon ja yhdessä kollegan kanssa toimitimme ne asiakkaalle. Tein myös muutaman pienemmän työreissun Etelä-Suomen alueella ja puuhastelin Mäntsälän hallilla yrityksen laitteiden parissa. Pääsinpä mukaan myös yhteen pilottihankkeeseen, mitä olikin todella mielenkiintoista seurata. Kesätyöni oli siis yhdistelmä kirjoittamista, tietotyötä ja käytännön työtä.

Tämä kesä on antanut minulle paljon uutta tietoa vesien käsittelystä ja tekniikasta. Motivaatio jäljellä olevia opintoja kohtaan on kasvanut. Tässä työssä olen päässyt näkemään käytännössä niitä asioita, joita olen teoriassa saanut opiskella opinnoissani. Työkokemus antaa myös eväitä valita yliopiston kurssitarjonnasta tärkeimmät ja eniten minua kiinnostavat kurssit opintopolullani kemian tekniikan osaajaksi ja diplomi-insinööriksi.

Suosituimmat kirjoitukset

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

18.10.2016 — Teollisuuden Veden mikrobiologian asiantuntija Minna Pihlajakuja osallistui ”Recent Advances in Microbial Control, RAMC” -konferenssiin Kaliforniassa lokakuussa. Pyysimme Minnaa kertomaan konferenssin aiheista.

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

12.12.2016 — Kaukolämmön tuotantoon uutta tekniikkaa ensimmäistä kertaa Suomessa – Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä.

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

22.11.2016 — Haemme diplomityöntekijää työnimellä ”Teollisuusjätevesien kemiallinen käsittely – saostuskemikaalit ja annostelujen säätö”. Työssä paneudut eri kemikaalien toimintaan, niiden säätöön sekä tulevan ja lähtevän veden laadun seurantaan.

Huipputekniikkaa Intiassa

Huipputekniikkaa Intiassa

22.9.2016 — Hieno Intian matkaviikko on nyt ohi. Matka kuului Beam-projektissa (Business with Impact 2014-2019) Tekesin osittain rahoittamaan hankkeeseen mikrobiologisen mittauksien kehittämiseksi juomavedelle ja yhteyksien luomiseksi Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Suomesta on mukana hankkeessa myös mm. Aalto-yliopisto.

Tämähän on kuin olympialaisissa!

Tämähän on kuin olympialaisissa!

15.6.2016 — Seminaarit ovat pitkään toimineet Teollisuuden Vedessä niinä huolettomina hetkinä käytännön projektien keskellä, että emme osaa olla ilman niitä.

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

15.5.2017 — Teollisuuden Veden kolme työntekijää opintomatkalla Palestiinassa. Miten pk-yritys voi olla kansainvälinen? Mitä sen pitää ymmärtää kansainvälisestä vedenkäsittelystä ja millaisia kysymyksiä tulee vastaan? Mitä osaamista maailmalla tarvitaan? Tämän artikkelin myötä pääset mukaan matkalle, joka ei ainakaan vähentänyt kysymyksiä ja jonka aikana veden arvostus kasvoi kohisten! Tervetuloa mukaan!