Pariisin vesilaitos panostaa yleisiin juomavesipisteisiin

Kirjoittaja
Minna Helkiö

18.6.2017 — Pariisin vesilaitos ylläpitää yli tuhatta juomavesipistettä ympäri kaupunkia. Tavoitteena on, että yhä useampi pariisilainen täyttäisi kaupungilla liikkuessaan pullonsa näiden ilmaisten vesipisteiden tarjoamalla hanavedellä. Tämä on yksi keino vähentää vesipulloista tulevan muovijätteen määrää. Erityisen suosittuja ovat olleet uudet kuplavesipisteet.

Pariisin vesilaitos (Eau de Paris) ylläpitää ja kehittää yhteistyössä Pariisin kaupungin kanssa yleisten juomavesipisteiden (fontaines d’eau potable) verkostoa. Eri puolilla kaupunkia on yhteensä 1200 vesipistettä, joista saa samaa vesijohtovettä kuin hanastakin. Tunnetuimpia ovat historialliset Wallace-lähteet. Näiden rinnalle kaupunkiin on viime vuosina ilmestynyt myös aivan uudenlaisia vesipisteitä, joissa yhdistyvät toiminnallisuus ja design. Kaikkien vesipisteiden käyttö on ilmaista.

Taustalla on Pariisin vesilaitoksen halu tarjota juomavettä kaikille kaupungilla liikkuville. Samalla vesilaitos pyrkii tuomaan hyvälaatuista hanavettä entistä näkyvämmin tarjolle, jotta sitä käytettäisiin enemmän. Ranskalaisilla on aika intohimoinen suhtautuminen veteen, ja monet vannovat pelkästään pullovesien nimeen. Vesipulloista tulevan muovijätteen määrä puhututtaa kuitenkin koko ajan enemmän. Kaupungilla liikkuessaan pariisilaiset ovatkin alkaneet nyt yhä useammin täyttää pullojaan yleisten vesipisteiden hanavedellä sen sijaan, että joka kerta ostaisivat kadun varren kaupasta uuden Evianin.

Tätä kehitystä Pariisin vesilaitos on halunnut tukea. Se on pyytänyt nykymuotoilijoita ja taiteilijoita suunnittelemaan uusia, liikkuvaan elämäntapaan sopivia vesipisteitä kaduille ja aukioille. Vilkkaille paikoille on ilmestynyt vesitoteemeja, vesirenkaita, vesinyrkkejä ja muita vesiaiheisia katutaideteoksia, jotka palvelevat kaupunkilaisia ja samalla rikastuttavat katukuvaa. Erityisen paljon positiivista huomiota ovat herättäneet ilmaiset kuplavesipisteet, joissa monet lähellä asuvat pariisilaiset täyttävät pullonsa jo säännöllisesti.

Jokaisen vesipisteen kautta Eau de Paris on logollaan ja brändillään itse vahvasti läsnä katukuvassa. Kaupunkilaisten on myös mahdollisuus ostaa vesilaitoksen logolla varustettuja tuotteita kuten juomapulloja hintaan 3,90 euroa.

Suurin osa vesipisteistä suljetaan talveksi. Pariisin vesilaitos huolehtii kuitenkin, että parisen kymmentä pistettä on auki kylminäkin jaksoina, jotta juomavettä olisi saatavilla kaupungin monille kodittomille ympäri vuoden.

Esittelyssä seitsemän eri tyyppistä juomavesipistettä Pariisissa

Wallace-lähteet

1800-luvun lopun Wallace-lähteet kuuluvat olennaisesti Pariisin katukuvaan. Näitä tummanvihreitä, kolme metriä korkeita patsaita on suurten katujen ja bulevardien varsilla yhteensä 119. Vesi virtaa näissä katkeamatta. Lähteet on nimetty englantilaisen lahjoittajansa Richard Wallacen mukaan ja ne on helppo tunnistaa antiikin Kreikan tyylisistä naispilareista, jotka pitelevät päällään delfiinikoristeista kupolia. Puistoissa eri puolella Pariisia on pienempiä, vesihanalla varustettuja saman aikakauden lähteitä yli 300 kappaletta.

Wallace-lähteessä vesi virtaa jatkuvasti. Kyltti kertoo veden alkuperän.

Millenium-patsaat

Vuoden 2000 kunniaksi Pariisin vesilaitos järjesti uusien vesipisteiden suunnittelukilpailun. Tavoitteena oli saada vanhojen Wallace-lähteiden rinnalle historialliseen kaupunkikuvaan sopivia uudenlaisia toiminnallisia ja esteettisiä vesipisteitä. Toteuttajaksi valittiin Radi Designers –toimisto, jonka suunnittelemat Millénaire-patsaat esittävät kahta selät vastakkain olevaa naishahmoa - eräänlaisia nykymaailman Venuksia. Hahmoja on kutsuttu myös vedenkantajanaisiksi (porteuse d’eau) entisen ammattikunnan mukaan. Patsaat ovat 168 cm korkeita ja halkaisijaltaan 80 cm. Patsaista kurottaa symbolinen käsi antamaan vettä kulkijalle, ja tämän antavan käden päähän on sijoitettu varsinainen vesipiste. Se on noin metrin korkeudella maasta, mikä on hyvä korkeus juomiseen tai pullon täyttämiseen. Patsaat ovat väriltään vihertävänharmaita ja istuvat näin Pariisin penkkien, lyhtypylväiden, kaiteiden ja muiden kaupunkikalusteiden joukkoon.

Millénaire-vesipisteitä on yhteensä neljä, joista kaksi sijaitsee Notre Damen tuntumassa.

Lataa PDF: Fontaine Millénaire

O-vesipisteet

Muotoilija Cécile Planchais’n suunnittelemissa Arceau-vesipisteissä on kertakaikkisen kekseliäs ja monitasoinen muotoilu. Lähtökohtana on kirjain O, joka äännetään samalla tavalla kuin vesi, eau. Koko vesipisteen keskiössä onkin O-kirjaimen muotoinen rengas, anneau – tämäkin sana sisältää sanan eau. Rengas on taivutettu siten, että kun painonappia painaa, vettä alkaa tulla O:n yläosasta kohti keskiosaa. Syntyy vesikaari, arc d’eau. Vesipisteen nimi Arceau (äännetään arsoo) onkin siis hyvin monimerkityksinen ja osuva. Muotoilija on ajatellut myös ergonomiaa. O-renkaasta saa hyvän otteen, juoma-asento on hyvä ja juodessa näkee ympärilleen. Vesipisteen runkoon on sijoittettu toinen hana, joka on sopivammalla korkeudella lapsia, isompien pullojen täyttämistä tai käsien pesua ajatellen. Muotoilija on näin pyrkinyt vastaamaan Pariisin vesilaitoksen toiveeseen saada vilkkaille paikoille sellaisia vesipisteitä, joita kaikkien kaupungilla liikkuvien, niin jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, liikuntarajoitteisten, aikuisten kuin lasten olisi helppo käyttää. Vesipisteiden valmistuksesta on vastannut GHM, ja näitä on vuosina 2005-2012 asennettu Pariisiin seitsemän kappaletta.

Myös Luxembourgin kaupunkiin on tilattu 16 vastaavanlaista vesipistettä.

Républiquen aukiolla on kaksi Arceau-vesipistettä.

Videolla muotoilija kertoo, kuinka Pariisin hyvälaatuista vesijohtovettä on pyritty tuomaan entistä paremmin tarjolle julkisilla paikoilla.

Kuplavesipisteet

Pariisissa on seitsemän vesipistettä, joista saa ilmaiseksi myös kuplavettä. Kuplavesipisteet ovat ulkoasultaan pieniä puurakenteisia puistokioskeja, ja näihinkin vesi tulee suoraan vesijohtoverkosta. Vesi viilennetään seitsemään asteeseen ja siihen lisätään hiilidioksidia (CO2). Kuplavesikioskit voivat näin tarjota kolmea eri vettä: viileää kuplavettä (eau pétillante), viileää tavallista vettä (eau fraîche) sekä tavallista vettä, jota ei ole viilennetty (eau plate). Ensimmäinen kuplavesipiste avattiin Reuilly-puistoon vuonna 2010. Konsepti on alun perin lähtöisin Casa dell’Acqualta Italiasta, jossa kuplavesipisteitä on yli 200. Kuplavesipisteet pidetään auki myös talvella.

André Citroën –puistossa voi täyttää vaikka kassillisen pulloja kuplavedellä ilmaiseksi.

Lataa PDF: Fontaine Pétillante

Katso video Eau de Paris'n pääkonttorin yhteydessä sijaitsevan kuplavesipisteen toiminnasta ja käytöstä.

Vesitoteemit

Vesitoteemit ovat Pariisin vesilaitoksen teettämiä 160 cm korkuisia terästolppia, joissa on neljä hanaa. Tolpat vievät vain vähän tilaa ja useat ihmiset voivat samanaikaisesti käyttää niitä. Ne suunniteltiin alun perin tilapäisiksi vesipisteiksi tapahtumiin ja konsertteihin. Vuoden 2012 jälkeen toteemit ovat kuitenkin saaneet pysyvän paikan Hôtel de Villen (kaupungintalon) aukiolta ja Seinen rantakaduilta. Vesitoteemeja on Pariisissa yhteensä kahdeksan.

Hôtel de Villen aukion Vesitoteemi oli kovassa käytössä aurinkoisena kesäpäivänä. Vesitoteemissa on neljä hanaa.

Vesinyrkit

Vesipiste (point d’eau) vai vesinyrkki (poing d’eau)? Ranskaksi molemmat ääntyvät samalla tavalla. Kamerunilaissyntyisen taiteilijan Pascale Marthine-Tayoun suunnittelemissa patsaissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi nyrkkiin. Patsaat esittävät afrikkalaisia 1970-luvun hienostoihmisiä, jotka näyttävät valvovan katua. Keskeltä ihmisryhmää iskee nyrkki. Hana on sijoitettu nyrkin sisään. Taiteilija on halunnut osoittaa, että sen sijaan, että kättä käytettäisiin lyömiseen, se antaakin vettä, jota me kaikki tarvitsemme elääksemme. Viiden teoksen sarjallaan hän haluaa luoda siteitä eri tavalla ajattelevien ihmisten välille. Vesinyrkit sijaitsevat Pariisin itäosassa Porte de Montreuil –metroaseman lähistöllä. Ne on pystytetty vuonna 2012 osaksi raitiovaunulinja T3:n katutaideteosten ketjua.

Nyrkki antaa vettä janoiselle.

Juomavettä vessojen seinästä

Pariisin kaduilla on 400 Sanisette-tyyppistä yleistä vessaa, joiden käyttö on ollut ilmaista vuodesta 2006 lähtien. Vessojen ulkoseinässä on vesipiste, josta saa juomavettä.

Juoksija otti vesihörpyn vessan seinästä Bastillen aukiolla.

Suosituimmat kirjoitukset

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

18.10.2016 — Teollisuuden Veden mikrobiologian asiantuntija Minna Pihlajakuja osallistui ”Recent Advances in Microbial Control, RAMC” -konferenssiin Kaliforniassa lokakuussa. Pyysimme Minnaa kertomaan konferenssin aiheista.

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

12.12.2016 — Kaukolämmön tuotantoon uutta tekniikkaa ensimmäistä kertaa Suomessa – Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä.

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

22.11.2016 — Haemme diplomityöntekijää työnimellä ”Teollisuusjätevesien kemiallinen käsittely – saostuskemikaalit ja annostelujen säätö”. Työssä paneudut eri kemikaalien toimintaan, niiden säätöön sekä tulevan ja lähtevän veden laadun seurantaan.

Huipputekniikkaa Intiassa

Huipputekniikkaa Intiassa

22.9.2016 — Hieno Intian matkaviikko on nyt ohi. Matka kuului Beam-projektissa (Business with Impact 2014-2019) Tekesin osittain rahoittamaan hankkeeseen mikrobiologisen mittauksien kehittämiseksi juomavedelle ja yhteyksien luomiseksi Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Suomesta on mukana hankkeessa myös mm. Aalto-yliopisto.

Tämähän on kuin olympialaisissa!

Tämähän on kuin olympialaisissa!

15.6.2016 — Seminaarit ovat pitkään toimineet Teollisuuden Vedessä niinä huolettomina hetkinä käytännön projektien keskellä, että emme osaa olla ilman niitä.

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

15.5.2017 — Teollisuuden Veden kolme työntekijää opintomatkalla Palestiinassa. Miten pk-yritys voi olla kansainvälinen? Mitä sen pitää ymmärtää kansainvälisestä vedenkäsittelystä ja millaisia kysymyksiä tulee vastaan? Mitä osaamista maailmalla tarvitaan? Tämän artikkelin myötä pääset mukaan matkalle, joka ei ainakaan vähentänyt kysymyksiä ja jonka aikana veden arvostus kasvoi kohisten! Tervetuloa mukaan!