Kirjoittaja
Anna Björkqvist
28.11.2018 — Veden kierrätysasteen noustessa bakteerit saattavat alkaa kasvaa järjestelmässä ja sen myötä myös legionellariski kasvaa. Lue Teollisuuden Veden asiantuntijoiden neuvot, miten voit tunnistaa todennäköiset riskikohdat vesijärjestelmässäsi.
Legionella on makeissa vesissä viihtyvä bakteeri, joka esiintyy kaikkialla käsitellyissä ja luonnollisissa vesissä. Legionella-lajeja on kuvattu yli 50 kappaletta. Näistä suurin osa on ihmisille harmittomia, mutta myös tautia aiheuttavia legionellalajeja on useita (L. pneumophila, L. micdadei, L. bozemanii, L. dumoffii ja L. longbeachae). Näistä Legionella pneumophila aiheuttaa vakavaa keuhkokuumetta eli legionelloosia tai lievempää flunssan kaltaista pontiac-kuumetta. Legionella tarttuu vain aerosolien kautta hengittämällä. Kun patogeeniset legionellat ovat päässeet rikastumaan vesikierrossa, tartunnan voi saada porealtaan pärskeistä, suihkuvedestä tai teollisuuden prosessivesien aerosoleista.
Legionellan torjunnassa tärkeintä on tunnistaa vesijärjestelmistä bakteerin kasvulle sopivat kohdat ja pitää veden laatu sellaisena, ettei legionella viihdy järjestelmässä. Legionellan kasvua voidaan hillitä muun muassa lisäämällä veden vaihtuvuutta sekä käyttämällä UV-käsittelyä ja kloorausta. On tärkeää seurata veden laatua sen varmistamiseksi, että legionellan kasvu on saatu estettyä. Jos näitä keinoja ei pystytä hyödyntämään, tartunnalta voi suojautua käyttämällä P3-hengityssuojaimia.
Teollisuuden Vedellä tutkitaan legionellaa kvantitatiivisella polymeraasiketjumenetelmällä eli qPCR:llä, joka perustuu bakteerien DNA:n mittaamiseen. Teollisuuden Veden laboratoriossa mitataan Legionella-sukua ja L. pneumophila -bakteeria. Syksyn 2018 ristivalidoinnissa Teollisuuden Veden qPCR-menetelmän todettiin antavan samoja tuloksia kuin Bio-Rad FSD:n AF NOR ISO -validoitu qPCR-menetelmä eli olevan tarkka ja luotetttava. qPCR-menetelmillä saadaan tulokset parhaimmillaan 4 tunnissa. Suomessa sekä monissa muissakin maissa ainoa virallinen menetelmä legionellan määrittämiseksi on perinteinen viljely, joka kestää noin 3 päivää. Viljelymenetelmän työläyden vuoksi näytepisteitä tutkitaan yleensä 1-3 kappaletta, mutta DNA-pohjaisella menetelmällä voidaan sulkea pois riskikohtia tutkimalla jopa 10-20 näytettä yhdellä kertaa.
Mitä teen, jos haluan tietää, onko minulla riski saada legionellatartunta vedestä?
Jos epäilet, että vedessäsi saattaa olla legionellaa, ota yhteyttä Teollisuuden Veden mikrobiologeihin. Pohdimme kanssasi, onko vesijärjestelmässänne legionellalle suotuiset olosuhteet ja tarvittaessa tarjoamme kokonaisvaltaisen legionellatutkimuksen. Voit myös lähettää meille vesinäytteesi mitattavaksi. Näyte otetaan steriiliin yhden litran natriumtiosulfaatti-pulloon, joita saa Teollisuuden Veden laboratoriosta. Näyte tulee lähettää laboratorioon kylmäkuljetuksena heti näytteenoton jälkeen.
Yhteydenotot:
Riina Honkanen
Mikrobiologi
+358 50 376 5774
if.isevneduusilloet@iminukus.iminute