Kirjoittaja
Maija Vidqvist
11.1.2018 — Aquatech Amsterdam on vedenkäsittelijöiden "mekka". Messut järjestetään kahden vuoden välein ja Suomesta osa valveutuneista suunnittelijoista sekä käyttäjistä matkustaa sinne jokaisella kerralla. Teollisuuden Vedestä on osallistuttu perinteisesti messuille jo vuodesta 2005. Tällä kertaa mukana meiltä oli 4 osallistujaa!
Istuimme ennen joulua toimistolla Amsterdamin Aquatech-vesimessujen kävijöiden kanssa ja juttelimme messujen tunnelmasta, tavatuista ihmisistä sekä nähdyistä uutuustuotteista. Joonas, Lasse, Joona, Toni ja Tommi vastailivat innokkaasti kysymyksiini liittyen messuihin.
Kaikille mieluinen oli ollut annettu tehtävä ”Young Water Professionals”-ryhmätyössä. Joona, Joonas, Lasse ja Toni olivat päässeet mukaan ryhmään, jossa piti suunnitella ja miettiä Dalaan (myanmarilainen kaupunginosa) kestävä vedenhankinta ja -varastointijärjestelmä. Lähtötietoina oli, että alueella sataa noin 5 kk vuodesta, mutta muu aika on kuivaa. Ryhmä oli ollut kansainvälinen ja jokaisessa ryhmässä oli myös yksi henkilö Myanmarista. Ratkaisuksi oli esitetty sadeveden imeyttämistä pohjavedeksi, pintaveden keräämistä altaisiin, kulutuksen vähentämistä, kanaaleja ja erityiskäsittelyä kuiville jaksoille. Kiitän onneani, että olen syntynyt Suomeen, jossa tuo vesisade on enemmän säännöllistä.
Young Water Professionals on IWA:n (International Water Association) alainen nuorille vedenkäsittelijöille sekä vesihuoltoinsinööreille tarkoitettu ryhmä, jossa verkosto tukee kehittymistä, oppimista sekä kansainvälistymistä. Suomessa on myös oma yhteisönsä, Young Water Professionals Finland. Nuorille järjestetään omia seminaareja ja tuntuu, että kysymykset eivät tilaisuuksissa ole helppoja ylläolevan esimerkin perusteella. Suomessa on unelmoitu tulevaisuuden vesihuollosta, paineviemäreistä, virtsan erilliskeräyksestä ja harmaiden vesien erilliskeräilystä sekä käytöstä esim. kasteluun.
Laitteita ja valmistajia on messuilla myös oman muutaman vuoden takaisen kokemuksen mukaan runsaasti ja niin oli ollut näilläkin messuilla. Kysyessäni laitteista selvisi heti, että ei ollut ollut tänäkään vuonna runsauden pulaa. Muoviosia, venttiilivalmistajia, ioninvaihtohartseja, käänteisosmoosikalvoja, ultrasuodatuskalvoja – pienempiä ja isompia, suodattimia, kemikaaleja, pesuaineita sekä aitoina että osa kopioituina versioina. Yhteensä 850 näytteilleasettajaa, joilla jokaisella on keskimäärin kymmeniä tuotteita.
Lassen askelmittariin oli perusmessupäivänä tullut 18 000 askelta. Se on hieno saavutus ja kävelyn lomassa oli päässyt näkemään ja keskustelemaan sekä kyselemään. Keskustelua oli herättänyt korkeat paineet, mitä olemme käyttäneet käänteisosmoosissa sekä myös organisaatiokulttuurimme. Itseohjautuvat ja kyvykkäät suomalaiset insinöörit olivat tehneet vaikutuksen!
Messujen lisäksi matkaan mahtui myös vierailu maailman suurimmalla membraanitislauslaitteistolla. Se tuottaa puhdasta vettä lämpimästä vedestä pienemmällä energialla kuin perinteinen tislaus ja pienemmässä tilassa. Tekniikasta povataan käänteisosmoosilaitteille uutta kilpailijaa.
Suomalaisia näytteilleasettajia oli mukana tällä kertaa mm. KL-Lämpö, Sofi Filter ja Sansox. Sansox osallistui kilpasarjaan ja oli valittuna ns. Nominee-tunnustuksella mukana Innovation Lab-osastolla. "Voittoa ei tullut, mutta kovasti kokemusta”, näin urheilutermein kommentoi osallistumista Tommi.
Keskustelun lopuksi mietimme vaihtoehtoja seuraavaksi kerraksi;
- lähtisimmekö näytteilleasettajaksi?
- järjestäisimmekö vesituristimatkan samoin kuin noin 10 vuotta sitten, valmis ohjelma, muutama tutustumispaikka sekä Aquatech-paketti?
- entä Aquastage ja esitelmä tai esitelmiä meillä opituista asioista?
- leikkimielinen kilpailu, jossa saisi vierailupäivien askelmäärän sekä kerättyjen käyntikorttien määrästä pisteitä?
- putkiston rakennuskisaan osallistujaksi?
Saa nähdä, miten käy ja mikä vaihtoehto muistuu vielä kahden vuoden päästä mieleen. Joka tapauksessa tämä joukko tuntuu vapaaehtoiselta lähtemään uudemmankin kerran matkaan!
Matkan tunnelmat kirjasi Maija