Aalto-Helsinki palkittiin kultamitalilla iGEM 2020 Giant Jamboree -tapahtumassa

22.12.2020 — Teollisuuden Veden tukema Aalto-Helsinki -joukkue on voittanut kultaa (paras kolmesta mitalikategoriasta) tämän vuoden iGEM Virtual Giant Jamboree: ssa. Tapahtuma järjestettiin 14.-22. marraskuuta 2020. Loppuseremoniassa joukkue nimitettiin myös ehdolle kategorioissa Best Environment Project ja Best Integrated Human Practices.

iGEM (International Genetically Engineered Machine) on vuotuisesti järjestettävä synteettisen biologian kilpailu, jonka järjestää voittoa tavoittelematon iGEM-säätiö. Tänä vuonna 256 joukkuetta ja lähes 5 000 opiskelijaa yliopistoista ympäri maailmaa osallistuivat kilpailuun innovoidakseen ja ratkaistakseen haasteita sairauksista ympäristöongelmiin synteettisen biologian työkalujen avulla. Tämän lisäksi joukkueet edistävät alan kehitystä rekisteröimällä uusia standardoituja DNA-paloja (BioBricks). iGEM-joukkueet kokoontuvat perinteisesti yhteen syksyisin Bostonissa järjestettävään Giant Jamboree -tapahtumaan esittelemään projektejaan toisilleen ja maailmalle. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tapahtuma järjestettiin tänä vuonna virtuaalisena.

Tänä vuonna Aalto-Helsinki -joukkue on työskennellyt suojellakseen ympäristöä jatkuvasti kasvavalta ongelmalta: lääkeainejäämien aiheuttamalta saastumiselta. Tällä hetkellä vedenpuhdistuslaitokset eivät kykene poistamaan lääkeaineita kokonaan jätevedestä. Päätyessään ympäristöön lääkeaineet ovat haitallisia, koska ne säilyvät biologisesti aktiivisina ja voivat häiritä ekosysteemejä. Lisäksi antibiootteihin liittyy uhka antibioottiresistenssin leviämisestä. Makrolidiantibiootit ovat olleet useiden vuosien ajan Euroopan unionin ympäristölle haitallisten ja vaarallisten aineiden tarkkailulistalla. Onkin todennäköistä, että lähitulevaisuudessa lääkeaineiden pitoisuuksia jätevesissä tullaan säätelemään. Ympäristön kannalta tehokkaiden lääkeaineita poistavien puhdistusmenetelmien löytäminen on kuitenkin haastavaa ja niiden käyttöönotto vaatii runsaasti energiaa sekä kemikaaleja. Tästä syystä prosessin tarkkailu on tärkeää. Nykyiset lääkeaineiden mittausmenetelmät ovat kuitenkin aikaa vieviä, kalliita ja vaativat koulutettua henkilökuntaa.

Aalto-Helsinki -joukkueen ratkaisu ongelmaan on SINISENS – biosensori makrolidiantibioottien havaitsemiseksi ja pitoisuuden määrittämiseksi jätevesistä. SINISENS on optinen, bakteeripohjainen laite, joka soveltuu käytettäväksi paikan päällä jätevedenpuhdistamoilla. Biosensorin toiminta perustuu MphR-transkriptiotekijään ja se tuottaa fluoresenssia vasteena antibiooteille. SINISENS:in avulla jätevedenpuhdistamot voivat seurata lääkeaineiden pitoisuuksia, ja sitä voidaan käyttää apuna poistoprosessin optimoinnissa.

Aalto-Helsinki 2020 -joukkue koostuu kymmenestä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijasta, jotka poikkitieteellisesti omaavat taustoja biotieteistä, bioinformatiikasta, genetiikasta, evoluutiobiologiasta ja fysiikasta. Projekti alkoi helmikuussa 2020 ja jatkui marraskuuhun asti. Tämä on seitsemäs vuosi, kun Aalto-Helsinki osallistuu iGEM-kilpailuun. Joukkueen kokoonpano vaihtuu vuosittain. Aalto-Helsinki aloittaa pian rekrytoinnin ensi vuoden joukkuetta varten, johon haetaan opiskelijoilta kaikilta eri tieteen aloilta. Seuraava joukkue tulee jälleen kehittämään uusia ratkaisua ajankohtaisiin ongelmiin synteettisen biologian avulla.

Helsinki, 25.11.2020
Aalto-Helsinki 2020 iGEM -joukkue

Lisää tietoa:
Aalto-Helsinki projektin esittelyvideo
Aalto-Helsinki projektin wikisivusto
iGEM 2020 sivusto
Aalto-Helsinki kotisivut

Yhteystiedot:

Suosituimmat kirjoitukset

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

Mikrobiologin kuulumiset Kaliforniasta

18.10.2016 — Teollisuuden Veden mikrobiologian asiantuntija Minna Pihlajakuja osallistui ”Recent Advances in Microbial Control, RAMC” -konferenssiin Kaliforniassa lokakuussa. Pyysimme Minnaa kertomaan konferenssin aiheista.

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä

12.12.2016 — Kaukolämmön tuotantoon uutta tekniikkaa ensimmäistä kertaa Suomessa – Hyvinkään Lämpövoima ja Teollisuuden Vesi ovat edelläkävijöitä.

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

Haluatko vedenkäsittelyn asiantuntijaksi vesikemistiksi?

22.11.2016 — Haemme diplomityöntekijää työnimellä ”Teollisuusjätevesien kemiallinen käsittely – saostuskemikaalit ja annostelujen säätö”. Työssä paneudut eri kemikaalien toimintaan, niiden säätöön sekä tulevan ja lähtevän veden laadun seurantaan.

Huipputekniikkaa Intiassa

Huipputekniikkaa Intiassa

22.9.2016 — Hieno Intian matkaviikko on nyt ohi. Matka kuului Beam-projektissa (Business with Impact 2014-2019) Tekesin osittain rahoittamaan hankkeeseen mikrobiologisen mittauksien kehittämiseksi juomavedelle ja yhteyksien luomiseksi Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Suomesta on mukana hankkeessa myös mm. Aalto-yliopisto.

Tämähän on kuin olympialaisissa!

Tämähän on kuin olympialaisissa!

15.6.2016 — Seminaarit ovat pitkään toimineet Teollisuuden Vedessä niinä huolettomina hetkinä käytännön projektien keskellä, että emme osaa olla ilman niitä.

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

Maailma ja vesi - Gazan vesitilanne on kestämätön

15.5.2017 — Teollisuuden Veden kolme työntekijää opintomatkalla Palestiinassa. Miten pk-yritys voi olla kansainvälinen? Mitä sen pitää ymmärtää kansainvälisestä vedenkäsittelystä ja millaisia kysymyksiä tulee vastaan? Mitä osaamista maailmalla tarvitaan? Tämän artikkelin myötä pääset mukaan matkalle, joka ei ainakaan vähentänyt kysymyksiä ja jonka aikana veden arvostus kasvoi kohisten! Tervetuloa mukaan!