Author
Anna Björkqvist
24.10.2017 — Teollisuuden Veden sarjassaan jo toinen vierailu Indian Institute of Technology Madrasissa toteutui onnistuneesti syyskuun loppupuolella. Matkamme liittyi BEAM -ohjelmaan (Business with Impact 2014-2019) kuuluvaan Tekesin rahoittamaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää mikrobiologisia mittauksia juomavedelle ja luoda yhteyksiä Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille.

Teollisuuden Veden sarjassaan jo toinen vierailu Indian Institute of Technology Madrasissa (IITM) toteutui onnistuneesti syyskuun loppupuolella. Matkamme liittyi BEAM -ohjelmaan (Business with Impact 2014-2019) kuuluvaan Tekesin rahoittamaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää mikrobiologisia mittauksia juomavedelle ja luoda yhteyksiä Intian ja Suomen vesiammattilaisten välille. Matkadelegaatiomme koostui kahdesta Teollisuuden Veden ja kahdesta Aalto-yliopiston työntekijästä. Samoin kuin Teollisuuden Veden aiemmalla Intian-vierailulla, isäntänämme toimi IITM:n kemian laboratorion professori T. Pradeep ja hänen tutkimusryhmänsä.
Matkaohjelmaamme kuului näytteiden kerääminen lähialueelta ja lukuisat laboratoriovierailut. Ehdimme hieman myös vierailla Chennain turistinähtävyyksissä. Kaiken tämän mahdollistivat Pradeepin ryhmän mukavat jatko-opiskelijat, jotka auttoivat meitä näytepaikkojen valinnassa ja toimivat oppainamme koko viikon ajan.
Laboratoriovierailut herättivät meissä samanlaisia tuntemuksia kuin Maijassakin hänen reissullaan vuosi sitten - kaikenlaisten lukuisten mittauslaitteiden keskellä meni pää pyörälle. Lisäksi ryhmän opiskelijoiden omistautumista työlleen ei voinut kuin ihmetellä. Tutkimustyöhön syvennytään täysillä kaikkina viikonpäivinä, opiskelijoiden artikkeleita on hyväksytty arvostettuihin julkaisuihin ja monilla on nimissään tutkimustyön tuloksena syntyneitä patentteja.
Pääohjelmanumeromme oli vesinäytteiden kerääminen ja niiden suodattaminen qPCR-analyysiä varten. Tarkoituksenamme oli kerätä näytteitä pohjavesistä, pintavesistä, verkostovesistä ja puhdistetusta juomavedestä. Valtava kampusalue tarjosi tähän hyvät puitteet, sillä sen muurien sisäpuolelta löytyi monta näytteenottoon soveltuvaa kaivoa, opiskelijoille ja henkilökunnalle juomavettä tekeviä puhdistuslaitteita sekä pieni järvi. Kampusalue oli muutenkin mielenkiintoinen ympäristö suurine vanhoine puineen, peuroineen ja apinoineen. Näytteitä kerätessä täytyi pitää apinoita silmällä, etteivät ne varastaisi meiltä näytteenottovälineitä ja veisi niitä mukanaan. Vierailimme myös yliopiston omalla jätevedenpuhdistamolla, joka oli mielenkiintoinen esimerkki vesiviisaan kiertotalouden toteutumisesta käytännössä. Puhdistamo käsittelee kaikki kampuksella syntyneet jätevedet ja puhdistettu vesi käytetään uudelleen muun muassa vessavetenä.
Pradeepin tutkimusryhmän kanssa työskenteleminen oli mutkatonta ja projektimme eteni mukavasti matkaviikon aikana. Toivottavasti pääsemme tapaamaan intialaiset kollegamme taas pian uudelleen yhteistyön merkeissä.